מבאר מאין ממשיך היסוד את השפע

היסוד נקרא גבאי צדקה
וְצַדִּיק דָּא - זה שהוא היסוד, אִיהוּ אִקְרֵי - הוא נקרא 'גַּבָּאֵי צְדָקָה', כיון שהוא מקבל את שפע מן הספירות העליונות כדי לְמֵיחַן וּלְמֵיזַן לְכֹלָּא - לחון ולזון את כולם, והיינו כדי לחלק ולזון את העולמות התחתונים, כשם שגבאי צדקה מקבל מן העשירים וחלק לעניים. ומביא ראיה לזה, דִּכְתִיב בענין מידת היסוד 'פִּזַּר נָתַן לָאֶבְיוֹנִים', הרי שהיסוד מפזר שפע שהוא מקבל מן הספירות שלמעלה ממנו, ומשפיעם לעולמות התחתונים שהם בבחינת אביונים. ואגב מוסיף, כי בְגִין כָּךְ - בגלל כן שהיסוד מקבל את כל השפע המגיע מן הספירות העליונות, לכן גַּבָּאֵי צְדָקָה בעולם הזה שהם מרכבה למידת היסוד, נָטְלֵי אַגְרָא לָקֳבֵיל כֻּלְּהוּ דְיָהֲבֵי צְדָקָה - נוטלים שכר כנגד כל הנותנים להם צדקה, כשם שהיסוד מקבל שפע מכל הספירות יותר, שנמצא שהיסוד מקבל יותר ממה שמקבלת כל ספירה בפני עצמה.
עתה בא לפרש את הפסוק 'ולא יכול יוסף להתאפק', על פי מה שהתבאר שהיסוד משפיע לעולמות על ידי שמשפיע קודם למלכות.
היסוד אינו יכול להתאפק מלהשפיע
תָּא חֲזֵי - בוא וראה, מה שכתוב 'וְלֹא יָכוֹל יוֹסֵף לְהִתְאַפֵּק לְכָל הַנִּצָּבִים עָלָיו', כלומר ש'לא יכול יוסף' שהוא מידת היסוד, 'להתאפק' מלהשפיע לאִלֵּין אִינּוּן כָּל דְּקַיְימֵי לְאִתְּזָנָא וּלְאִתְשַׁקְּיָיא מִנֵּיהּ - לאותם 'כל הניצבים' לזון ולשתות ממנו, דהיינו העולמות התחתונים.
ומבאר גם המשך הפסוק 'ולא עמד איש אתו' בענין יחוד יסוד ומלכות.
אין אחד שעומד אצל המלכות בעת היחוד עם היסוד
וממשיך הכתוב, 'וַיִּקְרָא הוֹצִיאוּ כָל אִישׁ מֵעָלָי וְלֹא עָמַד אִישׁ אִתּוֹ (דף רח ע"ב) בְּהִתְוַדַּע יוֹסֵף אֶל אֶחָיו' (בראשית מה א). ומפרש, 'אִתּוֹ' דָּא - זהו כְנֶסֶת יִשְׂרָאֵל, דהיינו המלכות, והיינו כי בעת יחוד היסוד עם המלכות אין שום אחד מבני העולמות למטה שעומד שם, למרות שתכלית היחוד וההשפעה הוא כדי להשפיע לעולמות התחתונים. וזהו כוונת הכתוב, 'לא עמד איש אתו' שהיא המלכות 'בהתוודע יוסף אל אחיו' בעת יחוד היסוד עם המלכות. ומפרש איך מרומזת המלכות בתיבת 'אחיו', כי 'אֶחָיו' אִלֵּין שְׁאַר רְתִיכִין חֲיָילִין - אלו שאר מרכבות וחיילות שהם חלק מידת המלכות. ומבאר כי לגבי היחוד נקראה המלכות על שמם כיון שהיחוד בא על ידם, דִּכְתִיב בְּהוּ - שכתוב בהם (תהלים קכב ח), 'לְמַעַן אַחַי וְרֵעָי אֲדַבְּרָה נָּא שָׁלוֹם בָּךְ', כלומר למען אותם אחים ורעים שהם המרכבות והחיילים של המלכות, מתייחד היסוד עם המלכות שזהו 'אדברה נא שלום בך'.