קריאה לאביו בשמו כשמקדים לו תואר

בגמ': אילו הרגו את דוסתאי מי נתן לינאי אבא בר כמותי (גיטין יד, ב).

בשו"ע (יו"ד סי' רמ ס"ב) כתב המחבר, ולא יקראנו בשמו לא בחייו ולא במותו אלא אומר אבא מרי, היה שם אביו כשם אחרים משנה שמם אם הוא שם שהוא פלאי שאין הכל רגילין לקרות בו, אבל שם שרגילין בו מותר לקרות אחרים של בפניו. עכ"ל.

אולם יש חולקים וסוברים שאם הבן לא בפני האב מותר לקרות אחרים אפילו בשם פלאי, ובשם שאינו פלאי מותר גם בפניו (דרישה וש"ך סק"ג), ויש שהכריעו כדברי השו"ע (ט"ז סק"ה). מיהו עכ"פ לקרא לאביו בשמו אסור אף שלא בפניו.

לפי זה כתב היש"ש (קדושין פ"א סי' סה) שיש לבאר מה שכתב הטור 'אדוני אבי הרא"ש', ולכאורה יש בזה חשש מפני שמזכיר שם אביו, וכתב ליישב שזהו דרך כבור כאומר ראש לכל ישראל, כיון שהרא"ש לא היה שמו כן ושמו היה רבינו אשר וממילא דהרא"ש אינו שמו העצמי אלא כינוי של כבוד.

אולם בערוך השולחן (יו"ד סי' רמ סט"ו) העיר על דבריו ממה שאמרו בסוגיין שר' דוסתאי בר' ינאי אמר 'אילו הרגו את דוסתאי מי נתן לינאי אבא בר כמותי', וכמו כן מצאנו שרשב"י אמר (פסחים קיב) 'אומר אני ליוחי אבא', ור' אסי אמר (סנהדרין פ) 'אפילו אבא חלפתא ביניהם', ויעקב אבינו אמר 'ושם אבותי אברהם ויצחק' ושלמה אמר 'דוד אבי', ולכן כתב לחדש שכשמזכיר אביו ואינו אומר בשמו דבר הלכה, אינו צריך לומר אבא מרי, ואף מותר לו להזכיר את שמו אם מקדים לו תואר אבא.

כעין זה כבר כתב בביאור הגר"א (יו"ד סי' רמב ס"ק לו) להוכיח ממה שאמרו בסוגיין 'אילו הרגו את דוסתאי מי נתן לינאי אבא בר כמותי, שזה שאסור להזכיר את שם האב מפני הכבוד, אינו אלא כשמזכיר את שמו בלבד אבל אם מוסיף 'אבא' מותר שזהו דרך כבוד.

בספר פרשת דרכים (דרוש חמשה עשר) כתב שבפוסקים מבואר שמה שאסרו לקרוא לרבו בשמו היינו כשאומר פלוני, ואינו אומר מורי ר' פלוני, אולם עם מזכיר 'רבי' וכיוצ"ב, אין איסור במה שמזכיר גם שמו, ובכסף משנה (ת"ת פ"ה) הביאא סמכתא לזה מה שהרי יהושע אמר למשה רבינו (במדבר יא כח) אדוני משה כלאם. הרי שאין איסור אלא במזכיר שמו דוקא בלתי שום כנוי, אבל באומר אדוני או מורי, מותר להזכיר שמו. ובפרשת דרכים הוסיף, שדוקא כשמזכיר התאר מקודם כגון אדוני משה או מורי פלוני מותר, אבל לומר פלוני מורי שמזכיר שם העצם קודם התאר אסור, ולומר ג"כ משה אדוני היה אסור.

אולם בספר אור יקרות (הו"ד בברכי יוסף יו"ד סי' רמב ס"ק יח) העיר על דבריו מהמבואר בסוגיין שהזכיר את שם אביו קודם לשם התואר. ועיין בשו"ת שמן המשחה (הספרדי, סי' א) מה שכתב בזה.

ויש שהתירו וכתבו שאין חשש לומר 'פלוני רבי', וכפי שכתב החיד"א ביוסף אומץ (סי' פז) ולדעתי הקצרה עיקרן של דברים דבאביו ורבו אם אומר מורי או אבי שרי להזכיר שמו ואין חילוק בין מזכיר שמו קודם ואח"כ אומר אבי או מורי למזכיר שמו אח"כ שלא כמ"ש הרב פרשת דרכים ז"ל.

ובאגרות משה (יו"ד ח"א סי' קלג) כתב שלכתחילה לא יקרא אדם לאביו שלא בפניו אף אם מקדים לו תואר 'אבא'.