קריאה לאדם בשני שמות

בגמ': מצאתי את ר' יהושע בן פתר ראש (נזיר נו, ב).
בשו"ת חת"ס (אבהע"ז ח"ב סי' יח) כתב שלפנים לא היו נוהגים לקרות אדם בשני שמות יחד כי חדשים מקרוב באו, ואפי' יעקב אבינו ע"ה לא מצינו שנקרא יעקב ישראל בפעם אחת, ולא מצינו כל השמות שבתנ"ך ובש"ס ופוסקים, שיקרא אחד בבת אחת ב' שמות ביחד, עיי"ש.
וכך כתב גם הנודע ביהודה (מהדו"ת או"ח סי' קיג) לגבי ר"א הקליר שחתם בריבי, שהשואל הגאון רבי ישעיה פיק רצה לומר שהיו לו ב' שמות גם שם העצם בריבי, והשיבו הנו"ב שאינו זוכר בשום מקום בש"ס שום תנא או אמורא שהיה נזכר בב' שמות, ושניהם שם העצם, זולתי אבא שאול ואבא יוסי, וכתב שגם זה אינו ב' שמות כי אבא לדעתי אינו שם העצם רק שם התואר לשון חשיבות וכו', וכמדומה שלא היו רגילין להקרא בב' שמות, עיי"ש.
אולם בספר שבעים תמרים (השמטה בסוף הספר) דחה דבריו והביא מכמה מקומות שהיו נקראים בשני שמות.
בשו"ת אפרקסתא דעניא (ח"ד סי' שעא) הביא להעיר ממה שאמרו בסוגיין בן 'פתר ראש', ובתוס' (ד"ה דתניא) כתבו שכך היה שם אביו, הרי שמצאנו ב"ס אדם שנקרא בשני שמות. והראה לחי' תורת נזיר מר"ז פורילע ז"ל שהאריך בזה. כמו כן במהרש"ם (ח"ח סי' רח) עורר בזה ממה שאמרו בסוגיין ר' יהושע בן פתר ראש.
ובשו"ת דברי יציב (אבהע"ז סי' ק) כתב, הנה לרש"י בסוגיין ר' יהושע עצמו נקרא כן, ולהתוס', שם אביו היה כן, י"ל דפתר אינו שם בפני עצמו וראש ג"כ אינו שם בפני עצמו, וביחד הוי שם אחד. ובפי' הרא"ש גורס בן פתר 'הראש', ולפי"ז י"ל הראש, כמו הקליר והעזרי, שעל שם המקום וכדו' נקרא הראש, ושמו היה רק פתר, ואולי הוי כשם געגועים וכדו', ולא שם העצם, וזה אפ"ל גם לפי' רש"י הנ"ל. וע"ע בספר ברית אבות (סי' ח אות כד) בעניין קריאה בשני שמות.