שאלות ותשובות - בדיקת חמץ בידי מוכרת בחנות תכשיטים

שאלה

בבעלותי חנות למכירת תכשיטים, ברצוני לשאול לגבי בדיקת חמץ: א. האם יש עניין שדווקא גבר יבדוק את החמץ, או שאני יכולה לחסוך את זה לבעלי? ב. בגלל הביטוח אין אפשרות להדליק אש בחנות, האם יש עניין לבדוק עם פנס דווקא? כי יש לנו תאורת ויטרינות חזקה מאד בחנות והיא מאירה היטב את כל המקומות שבהם יכול היה חמץ להידחף. ג. האם מדליקים את האור רק אחרי הברכה?

תשובה

א. אם האשה היא בעלת החנות היחידה, חיוב הבדיקה מוטל עליה ויש עניין שדווקא היא תבדוק. כשהבעל שותף בחנות או הבעלים היחיד עליו למנות את אשתו שליחה. וכתבו הפוסקים שבזמננו הנשים מדקדקות וטורחות בנקיון הפסח ואינן מתעצלות ולכן אשה ראויה לכתחילה להתמנות כ'שליח' לבדוק בברכה ואין עדיפות לשליח גבר.

ב. בכל מקום שבו יש חשש לבדוק עם נר, מכל סיבה אפשרית, יש לבדוק לכתחילה באמצעות פנס, כי רק באופן זה יבדקו יפה בחורים ובסדקים ולא יימנעו מלקרב את האור למקום הבדיקה. כמובן שיש לעשות בדיקה זו בלילה כהלכתה.

ג. הדלקת הנר אינה חלק ממצות הבדיקה, וראוי לכתחילה להדליק את הנר לפני הברכה, כדי שיוכל להתחיל תיכף לבדוק, ולא יפסיק בין הברכה לבדיקה.

מקורות לעיון והרחבה: ערוך השולחן סימן תלז סעיף ז. וראה פסקי תשובות סימן תלא הערה 18, דאף שמבואר שאין כדאי לכתחילה לסמוך על נשים משום שעצלניות הן (תוס' פסחים ד: ד"ה בדיקה, מ"ב סי' תל"ב סק"ח), מ"מ בזמננו נשתנה המצב ונשים צדקניות הן ומנקין היטב וגוררות מהכתלים וכו' וטורחות במצוה זו יותר מכפי החיוב מהדין, ואפשר למנות אותה שליח אף לכתחילה, רק שתדע היטב מה נכלל בחובת הבדיקה, שלא תחשוב שאין צריך בדיקה מדוקדקת כי סומכת על נקיון הבית. תשובות והנהגות ח"ב סי' רי"ד. שבט הלוי ח"א סי' קלו.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א