שאלות ותשובות - הוצאת עצמות מדג שמגישים לקטן

שאלה
לאחרונה התחלנו להגיש בסעודת שבת דגים שלמים מבושלים או אפויים לצד הגעפילטע פיש. ילדיי הגדולים מאד אהבו את התוספת החדשה וכמה מהם שלא אכלו עד עתה דגים התחילו לאכול. לימדנו אותם שמותר לקחת רק אוכל מתוך פסולת כדי שלא להיכשל באיסור בורר, ואת החתיכות הדבוקות בעצמות הדג, הם מכניסים לפה ואז שולפים את העצם מהפה.
הבעיה שנתקלנו בה הייתה עם בתנו הקטנה תחי', היא לא מסתדרת עם כל זה, את העופות אנו מפרקים לה ונותנים את החלק הצמוד ממש לעצם לילד אחר, אבל בדגים הפתרון הזה לא היה אפשרי, ושאלתנו האם יש דרך להאכיל ילד דג עם עצמות בלי לעבור על איסור בורר. תודה מראש.

תשובה
קל להוציא את רוב בשר הדג מעל ומבין העצמות בצורה שבה מוציאים את האוכל מתוך הפסולת, ובאופן כזה כשמאכילים את הילד מיד, הדבר מותר לכתחילה.
לגבי החלקים הצמודים לעצמות, יש שהתירו להסיר את העצמות מהדג כאשר מגישים אותו לקטנים שאי אפשר לתת להם דג עם עצמות, ובתנאי שזה יהיה סמוך לאכילה ממש. לדעת אותם פוסקים, מותר גם להוציא גרעינים מאבטיח כאשר מגישים אותו לתינוק.
למעשה היות שבדרך כלל אפשר להפריד את הבשר מהעצם, ולהוציא אוכל מפסולת, ראוי לעשות כן ולא להקל ולהוציא את העצם מהדג.

מקורות לעיון והרחבה:
בשו"ת אג"מ (ח"ד סימן עד בורר אות ז) התיר באופן שאי אפשר, על פי דברי הפרי מגדים (אשל אברהם סימן שכ"א ס"ק ל). דברי הפרי מגדים נאמרו לגבי קליפות של פירות, שאי אפשר בלי לקלף, ולכן נראה שבעצמות דג ככל שישנה אפשרות להפרדת האוכל מתוך הפסולת אין להתיר [בדרך כלל אפשרי להפריד בידיים]. וראה חזו"א או"ח הלכות שבת סי' נה סק"ה שדן במשיכת האוכל מתוך העצם, אם נחשב בורר האוכל או בורר הפסולת, עיי"ש שכתב שנראה להקל.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א